Clarissenhof

Witte oase in het hart van de Spoorzone


Clarissenhof moet een stedelijk, maar groen gebied worden met verschillende typen woningen – waaronder grondgebonden woningen en appartementen – en een parkeergarage. Met ruim 330 woningen is de dichtheid van het gebied hoog, maar het moet desondanks ‘doorwaadbaar’ blijven. Voor de vormentaal liet DOK zich inspireren door het Clarissenklooster. DOK werkte niet alle gebouwen zelf uit, maar nodigde getalenteerde jonge ontwerpers uit dat te doen. Het doel is daarmee om zowel eenheid als diversiteit aan te brengen.


KoningEllis is geselecteerd als één van de jonge ontwerpers in het plan. Het gebouw waar wij een ontwerp voor hebben gemaakt telt 13 verdieping en ligt aan het toekomstig plein aan de achterzijde van het station, de toegang naar de Spoorzone. Binnen het beeldkwaliteitsplan hebben we ons laten inspireren door de het interieur van de st Jozefkerk in Tilburg, waardoor een uniek gebouw is ontstaan. De verfijning en vormentaal van de gewelven in het interieur van de kerk willen we in dit ontwerp juist aan de buitenzijde van het gebouw weergeven. Het is vertaald in een gevelstructuur van ribben welke als een organisch weefsel vanuit de plint omhoog groeit en naar boven toe verfijnt.

opdrachtgever:
Dok Architecten / Volker Wessels

locatie:
Tilburg

start & oplevering:
2012

projectstatus:
ontwerpfase (on hold-fase 2) verkoop fase 1 gestart

oppervlakte:
3115 m2

team:
Suzanne Ellis, Ieke Koning

afbeelding via Planviewer.nl
afbeelding via Planviewer.nl
Clarissenhof in vogelvlucht. Beeld Dok architecten
Clarissenhof in vogelvlucht. Beeld Dok architecten