Even pauze...

Coornhert Lyceum

Bij het ontwerpen van schoolgebouwen gaat de meeste aandacht uit naar het verzorgen van een optimale omgeving voor de leerlingen. Echter het is belangrijk ook voldoende aandacht te besteden aan de medewerkers die de school vaak hun hele carrière als werkplek hebben. De voorzieningen voor het personeel op het Coornhert Lyceum in Haarlem, voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd en veroorzaakten ontevredenheid in het team. Met een uitbreiding, herindeling en interieurontwerp hebben wij, binnen de kaders van het bestaande historische schoolgebouw deze problemen na een zorgvuldige analyse samen met de school opgelost.


Voor docenten op een grote school als het Coornhert Lyceum in Haarlem is het erg belangrijk dat ze tussen de lessen door een plek hebben waar ze kunnen ontspannen en elkaar ontmoeten. Een groot deel van de personeelsruimte is hier dan ook op ingericht. Een variatie aan zitplekken, van een gezellige zithoek tot barkrukken aan hoge tafels, verbeterde akoestiek en een mooi lichtplan zorgen voor een sfeervolle ruimte. Het contrast tussen de donkere houtachtige vloer en het lichtblauwe meubilair geeft een warme maar frisse uitstraling, passend bij de cultuur van het Coornhert Lyceum.

opdrachtgever:
Dunamare Onderwijsgroep

locatie:
Haarlem

start & oplevering:
2014-2016

projectstatus:
afgerond

oppervlakte:
300 m2

uitvoerende partijen:
Lokhorst BV, Modular Lighting, Ahrend

team:
Chantal Beltman, Pier Helder, Annegien van Dijk, Suzanne Ellis

overige adviseurs:
Mobius Consult, Strackee bouwadvies, BBN adviseurs, Bouwkostenadvies T.M. Laan, BCN-Drachten

fotografie:
Koning Ellis

Vanaf de hoofdentree hebben de docenten direct toegang tot een ruime garderobe en via een nieuw gecreëerde gang, met alle benodigde voorzieningen zoals een printer, een prikbord met mededelingen, lockers en postvakken komen ze in de ruime personeelsruimte, zonder de leerlingstromen te kruisen. Vanuit deze gang zijn ook de werkplekken te bereiken. Deze zijn uitgebreid, waardoor ze niet langer inpandig zijn, maar uitkijken op het groen aan de voorzijde van de school. Ook hier is de akoestiek, verlichting en ventilatie aangepakt.

De gang loopt over in grote verblijfsruimte en komt hier uit in een functionele zone met de keuken, deze is gelegen in het donkerste en laagste gedeelte van de ruimte en vormt een natuurlijke buffer naar de drukke naastgelegen gang. Hierlangs zijn ook de EHBO- & rustruimte en de vernieuwde toiletten te bereiken. Omdat het aantal toiletten onvoldoende was is hier een kleine uitbouw gerealiseerd, waarvan de gevel naadloos aansluit op de bestaande gevel van de eerdere uitbreiding van Dok Architecten.