Levendige inpassing

Kantoren De Plint

In samenwerking met Ed Bergers architecten en Plan B. hebben wij het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw in “De Plint” van de bestaande Tivoli-garage in het Veemarktkwartier in Tilburg. Het is een verzamelgebouw voor creatieve ondernemers; ZZP-ers en grotere bedrijven. Een deel van het gebouw is in gebruik genomen door het naastgelegen poppdium 013. Het gebouw is onderdeel van een bredere ontwikkeling, die meer levendigheid in het Veemarktkwartier zal brengen.


We hebben een gebouw ontworpen met een industriële look, passend bij de plek en bij de doelgroep. Creatieve bedrijven voelen zich goed in gebouwen waar ze zelf nog invulling aan kunnen geven, maar die wel een herkenbaar eigen karakter hebben.

opdrachtgever:
Van de Ven bouw en ontwikkeling, Tilburg

locatie:
Veemarktstraat, Tilburg

start & oplevering:
2014 - 2016

projectstatus:
gerealiseerd

oppervlakte:
1760 m2

uitvoerende partijen:
Van de Ven bouw en ontwikkeling Tilburg

in samenwerking met:
Ed Bergers architecten, Plan B. [Samenwerking.BBE]

team:
Roel van Nieuwenhuizen, Graham Kolk, Annegien van Dijk, Suzanne Ellis

fotografie:
Stijn Poelstra

“De samenwerking met BBE (Koning Ellis en Ed Bergers) is prima verlopen. Er wordt helder gecommuniceerd en de besluitvorming is praktisch. Wat ook als erg prettig wordt ervaren is de pragmatische manier van onderbouwen; er wordt geluisterd naar argumenten. Het project is opgeleverd binnen budget en plannig. We hebben erg veel positieve reacties gekregen op het eindresultaat. Samenwerking BBE heeft zeker voldaan aan de verwachtingen.”


Rob Crul, projectontwikkelaar Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

De voorgevel heeft een klassieke industriële uitstraling. Hij is opgebouwd uit een raster van verzinkt stalen kolommen en liggers gevuld met aluminium renovatie puien en hoogwaardig metselwerk. Deze combinatie geeft het gebouw een stoere, maar verfijnde uitstraling. De achter- en zijgevels zijn grotendeels gesloten, omdat ze aan de parkeergarage grenzen. Op twee plekken is er een doorkijk gemaakt met brandwerende puien, zodat je de parkeergarage wel kan zien vanuit het gebouw.

Het is niet eenvoudig om een nieuw gebouw deels in een bestaande parkeergarage (van een andere eigenaar) te bouwen. Voor elke ontmoeting tussen de beide constructies hebben we samen met de aannemer een creatieve oplossing moeten verzinnen. Door deze vervlechting van de gebouwen zijn bijzondere ruimtes ontstaan, bijvoorbeeld onder de hellingbaan van de garage.

Het gebouw is onderverdeeld in ruimtes van verschillende grootte en hoogte en varieert van één tot drie verdiepingen. De entrees en trappenhuizen zijn diep en hoog, zodat ze ruimte en daglicht ver het gebouw in brengen, omdat het maar aan één zijde een open gevel heeft. Deze ruimtes hebben een vilten bekleding op de wanden gekregen om de akoestiek te verbeteren en ze een warme uitstraling te geven. Ook de houten binnenkozijnen passen bij de industriële sfeer, maar voorkomen dat het gebouw te kil wordt ervaren.

"Afgelopen zaterdag heb ik DePLINT van binnen kunnen bekijken en ik ben erg enthousiast. Ik had je geloof ik al gezegd dat ik de pui al erg fraai vond. Die dunne kozijnen. Het trappenhuis is echt cool en onze ruimte met het glas tot de vloer doet het erg goed. Wij allemaal hebben er zin in."

Joost Beelenkamp, huurder "De Plint"