kleurrijk monument

Eerste Christelijk Lyceum, Haarlem

Het Eerste Christelijk Lyceum bewoont twee prachtige historische panden in Haarlem. Voor het gebouw aan de Leidse Vaart, waar de onderbouw leerlingen zitten, hebben wij de architectonische uitwerking gedaan voor de ingrijpende renovatie van het monumentale pand. Zo is er onder andere een luchtbehandelingssyteem geïntegreerd, zijn er bouwkundige ingrepen gedaan om meer transparantie en helderheid in het gebouw te realiseren en zijn alle kozijnen voorzien van isolatieglas. Dit alles uiteraard in nauw overleg met de monumentencommissie van de gemeente. Tenslotte hebben wij ook het interieurontwerp gemaakt met een gewaagd kleurenplan, dat past bij de doelgroep én bij het monumentale gebouw.

opdrachtgever:
ICS adviseurs / De Geus bouw

locatie:
Haarlem

start & oplevering:
2016-2017

projectstatus:
gerealiseerd

uitvoerende partijen:
De Geus bouw

team:
Pier Helder, Suzanne Ellis, Annegien van Dijk

fotografie:
Koning Ellis

Uitsparingen in de wanden en het aanbrengen van nieuwe deuren met ramen zorgen voor meer licht en transparantie in de lokalen en de gangen. De uitsparingen in de muren zijn uitgevoerd als vitrines in hout en glas, waardoor elk lokaal zich naar buiten toe kan presenteren. De gangen zijn geschilderd in grijsgroen en blauw met gele belijning, sommige tussenzones zijn helemaal in geel uitgevoerd. De wanden in de lokalen zijn grijsgroen en blauw met een oranjerood accent.

Het toegepaste kleurenpalet is fris en vrolijk, passend bij de leerlingen en het gebouw. Het is geïnspireerd op de kleuren in het schilderij “Hollands meisje aan ontbijt” van Jean-Etiènne Liotard, 1755, in december 2016 aangekocht door het Rijksmuseum.

De bestaande monumentale kasten zijn ook grijsgroen geschilderd met een oranjerode binnenkant en sommige kasten zijn verplaatst.


Er zijn nieuwe plafonds aangebracht en voor de hele school is een nieuw verlichtingsplan gemaakt. De granito vloeren in de gangen en een aantal andere monumentale elementen zijn behouden en schoongemaakt. In de lokalen zijn vloeren toegepast van vinyl met houtlook, wat een warme uitstraling geeft.