Herhuisvesting gemeente

Op uitnodiging van de gemeente Waddinxveen hebben we een ontwerp gemaakt voor de herhuisvesting van de gemeente. Het plan bestaat uit de renovatie van een kantoor- en winkelgebouw uit de jaren '70 en een nieuwe uitbreiding. In de laatste ronde van de besloten onderhandse aanbesteding zijn we helaas als tweede geëindigd. Inhoudelijk kwamen we als beste uit de bus, helaas hebben we het verloren op prijs.

We laten graag zien op welke wijze wij de opgave voor deze bijzondere renovatie en herbestemming hebben benaderd. Omdat het een totale opdracht betrof, waarin de architect ook verantwoordelijk zou zijn voor: bouwfysisch en installatie advies, de kostencalculatie, de aanbesteding van uitvoerende partijen en de constructie, hebben we buro Anderz (aanbesteding), BBN (kostencalculatie), Strackee (constructie), moBius (bouwfysica) en J. Van Toorenburg (installatie-advies) als onderaannemers aan ons bureau verbonden.

De gemeente Waddinxveen heeft besloten te verhuizen naar een centraal in het dorp gelegen winkel- en kantoorpand. Om dit pand van twee verdiepingen en ruim 1600 m2 te geschikt te maken als gemeentehuis is er behalve een verbouwing ook een uitbreiding nodig van 665 m2. De opgave was het maken van een integraal ontwerp dat de ambities van publiek, politici en ambtenaren weerspiegelt; een herkenbaar, open en gastvrij ‘huis van de gemeente’, dat mooi is én goed functioneert: van binnen en van buiten.

opdrachtgever:
Gemeente Waddinxveen

locatie:
Waddinxveen

projectstatus:
schetsontwerp / visie t.b.v. selectie

oppervlakte:
1600 + 665 m2

team:
Graham Kolk, Pier Helder, Suzanne Ellis & Annegien van Dijk

overige adviseurs:
Bouwadviesbureau Strackee, moBius consult, buro Anderz, BBN adviseurs, J. van Toorenburg B.V.

Wij hebben een gedurfd, maar respectvol ontwerp gemaakt binnen de strak gestelde financiële kaders, dat het bestaande gebouw in zijn waarde laat én een nieuw elan geeft. Een plek waarin de publieke-, politieke- en kantooromgeving optimaal functioneren en elkaar versterken, met een uitstraling die past bij de publieke functie en de centrale plek in het hart van Waddinxveen. En een interieur dat bezoekers gastvrij verwelkomt, de politiek een representatieve, verbindende omgeving biedt en de werknemers een optimale werk- en ontmoetingsplek. Zo is het nieuwe gemeentehuis een herkenbaar en passend hart van de gemeente, waar iedereen trots op kan zijn.

Een logische verbinding tussen interieur en exterieur maakt een gebouw begrijpelijk, uitnodigend en herkenbaar. Om het publiek uit te nodigen het gebouw te betreden snijdt de zachte vorm van de nieuwe gevel in een vloeiende beweging naar binnen waar deze met een houten wand de publiekshal omsluit. Deze wand speelt een spel van open- en geslotenheid, dat de publieke- en kantooromgeving met elkaar verbindt. De vide biedt zicht op de politieke omgeving; een brede, uitnodigende trap leidt naar de raads- en trouwzaal waar de publieke en politieke functie van het gebouw samen komen.