Politieke kennismaking

ProDemos

Wij hebben het interieur en de indeling ontworpen voor Pro Demos, Huis voor democratie en rechtsstaat. Dit is een educatief centrum waar op een interactieve manier ervaren kan worden hoe de democratie en de rechtsstaat werken en hoe iedereen daar aan kan deelnemen. Hiervoor hebben we een combinatie van educatieve ruimten en tentoonstellingsruimte gemaakt. Naast ruimten voor bezoekers zijn er werkruimten voor medewerkers.


Om te voorkomen dat de sfeer te ‘schools’ wordt, door een aaneenschakeling van educatieve ruimten, hebben we deze lokalen afgewisseld met smalle tentoonstellingsruimten. Deze zijn open en zorgen zo voor daglicht en uitzicht tot in het midden van de algemene ruimte. Ze hebben een prachtig uitzicht op het binnenhof en maken zo verbinding met de democratie.


Omdat het uitgangspunt voor de verbouwing was dat Pro Demos hier slechts tijdelijk gevestigd zou zijn, was het budget beperkt en moesten we hier zorgvuldig mee omspringen. Een belangrijke keuze was om het bestaande plafond te handhaven. Daarnaast zijn er relatief goedkope materialen gebruikt, die er door een goed ontwerp en detailuitwerking toch chique uitzien. De nieuwe maatwerkkasten zijn eventueel her te gebruiken op een andere locatie en (bijna) al het overige meubilair is tweedehands. Door hier slim mee om te gaan, is het gelukt om van dit huis voor democratie en rechtstaat een unieke plek te maken.


opdrachtgever:
ProDemos, Huis voor Democratie en rechtstaat

locatie:
Hofweg Den Haag

start & oplevering:
2011-2012

projectstatus:
Opgeleverd

oppervlakte:
3180 m2

team:
Ieke Koning, Suzanne Ellis

fotografie:
Ieke Koning, Jessica Scholtes

Op alle verdiepingen hebben we stoere kastenwanden ontworpen. De zwarte buitenkant (MDF) contrasteert met de warme houtkleur aan de binnenkant (OSB), die zichtbaar wordt in nissen en open vakken. In de kasten is voldoende ruimten voor de jassen en tassen van de leerlingen die Pro Demos bezoeken, en ze zijn zo ontworpen dat alle spullen er snel in en uit kunnen. Er kunnen hier wel 20 schoolklassen per dag komen. In de receptie- en winkelruimte beneden hebben we vitrinekasten van het zelfde materiaal gemaakt.

Een aantal ruimten heeft een passend thema meegekregen; bijvoorbeeld de eerste kamer en de Treveszaal. Deze hebben we samen met de medewerkers van Pro Demos ingericht met bijzondere, gebruikte meubels , die zijn verzameld op marktplaats om ze een unieke sfeer te geven.

Een jaar na oplevering van de openbare verdiepingen, is KoningEllis ook gevraagd om een ontwerp te maken voor de huisvesting van de kantoren. De opdracht was om een indeling te maken die transparantie uitstraalt en waarin de kleurrijke huisstijl in verwerkt is.