Zachte lijnen

Vellesan College

In 2013 is KoningEllis gestart met het ontwerp van de vervangende nieuwbouw van het Vellesan College aan de Platanenstraat in IJmuiden. In het nieuwe gebouw zal de onder- en bovenbouw van het VMBO Beroepsgericht samengevoegd worden. De leerlingen krijgen praktijkgericht onderwijs in verschillende profielen; economie en ondernemen, zorg en welzijn en veiligheid en sport.


De nieuwbouw bestaat uit twee volumes, gekoppeld door een glazen aula. Door de verschillende hoogten en de ligging van de volumes ten opzichte van de omliggende straten wordt het bestaande stedenbouwkundig weefsel versterkt. In het verlengde van de Briniostraat kijk je uit op een open, groen voortuin met in het verlengde de transparante aula. Achter de aula ligt het schoolplein; deze is wel afsluitbaar en ligt op het zuiden.

De aula staat in open verbinding met alle lagen van beide bouwdelen. Op de koppen van de volumes liggen de grote open leerpleinen. Het ontwerp van de constructie en de brandcompartimentering zijn afgestemd op deze ambities. Achterin het lage bouwdeel zijn de sportzaal en kleedkamers.

opdrachtgever:
Dunamare Onderwijsgroep

locatie:
IJmuiden

start & oplevering:
2014-2016

projectstatus:
in uitvoering

oppervlakte:
3800 m2

uitvoerende partijen:
Lokhorst BV

team:
Graham Kolk, Gertjan Laan, Pier Helder, Annegien van Dijk, Suzanne Ellis

overige adviseurs:
Mobius Consult, Pieters Bouwtechniek, BOA advies

De gevels van de twee volumes zijn verdeeld in contrastrijke horizontale banden. De compositie en de verschillende schaal van de volumes op de kavel wordt hierdoor versterkt. In de plint zitten verdiepingshoge puien om het beroepsonderwijs te etaleren. Aan de voorzijde van de school, in het verlengde van de belangrijkste zicht as wordt de lichte horizontale band onderbroken door een dubbelhoge plint met even hoge puien. Hier kijk je naar binnen in het restaurant en de keuken van de sector zorg en onderwijs. Vanuit het restaurant is er toegang tot de tuin met plek voor een terras.

Een duurzame gevel is altijd belangrijk maar op deze plek is er extra aandacht nodig vanwege de nabijheid van de zee en de hoogovens. De gevel bestaat uit een plint van baksteen met daarboven een goudglanzend aluminium zetwerk met een beschermende coating. Er is veel aandacht besteed aan een duurzame detaillering.

De twee rechte bouwblokken hebben zachte afgeronde hoeken en worden met elkaar verbonden door een transparante aula met gekromde glazen gevels. De twee pleinen, met een spannende taps toelopende vorm, zijn zo visueel verbonden. De oudglanzende gevelbanden worden binnen voortgezet in een warm eiken borstwering.